Migrena retiniană, descoperă cum poți evita durerile de cap supărătoare

Articol publicat în data de , de

Migrena retiniană, descoperă cum poți evita durerile de cap supărătoare. Durerea de cap este enervantă. Dar știi ce este mai rău? O migrenă! Și dacă credeți că migrenele sunt doar dureri de cap intense, permiteți-mi să vă spun că unele dintre ele sunt adesea însoțite de scurte atacuri de orbire. Sună înfricoșător, nu-i așa?

Nu sunt ca migrenele obișnuite. Vor face ravagii asupra vederii dvs. și vă vor face să vă simțiți ca și când ați fi aproape orbi pentru o scurtă perioadă de timp. Această problemă este cunoscută sub numele de migrenă retiniană.

Deși este relativ rară în comparație cu alte tipuri de migrene, acest lucru nu o face mai puțin inconfortabilă. Să descoperim mai multe despre acest subiect în articolul de blog.

Ce este migrena retiniană?

Migrena retiniană este o afecțiune rară care aduce dureri și tulburări vizuale la un ochi numai înainte de a începe durerea de cap. Dar este posibil să nu aveți întotdeauna dureri de cap.

Anumite afecțiuni medicale, cum ar fi lupusul, cresc probabilitatea apariției migrenelor de retină la oameni. Deoarece modificările vederii sunt raportate doar la un singur ochi, nu trebuie să lăsați această problemă nerezolvată. Perturbarea vizuală monoculară este un simptom al unei cataracte care vă poate afecta vederea pe viață.

Simptomele migrenei retiniene

Migrena retiniană este aceeași ca o migrenă obișnuită, cu excepția faptului că veți experimenta pierderea temporară a vederii la un ochi. Se va întâmpla în mod repetat înainte de a începe durerea de cap.

Tulburările vizuale primesc în mod colectiv numele de „aură”. Aceasta apare datorită spasmului în vasele de sânge minuscule care duc la ochi. Caracteristicile unei aure vizuale a migrenei includ:

 • vederea unei lumini sclipitoare, intermitente sau scânteietoare în câmpul vizual;
 • umbră sau cortină întunecată în câmpul vizual;
 • pierderea parțială a vederii;
 • orbire temporară;
 • piele amorțită.

Simptomele migrenei retiniene pot apărea în câteva minute și pot dura între 5 și 60 de minute. După simptomele vizuale, va începe faza de cefalee. Cefaleea de migrenă se poate răspândi sau nu pe cealaltă parte a capului. Durerea ar putea fi fie moderată, fie intensă.

Împreună cu durerile de cap, simptomele migrenei retiniene pot include:

 1. greaţă;
 2. vărsături;
 3. sensibilitate la lumină;
 4. sensibilitate la sunet.

În unele cazuri, durerea de cap persistă și câteva ore sau chiar zile. Încă nu se știe câte persoane au migrene de retină, întrucât nu toți cei ce le au raportează respectivele simptome. Nu puteți avea o migrenă de retină la ambii ochi.

Dar dacă simțiți simptomele la ambii, acest lucru ar putea sugera o altă problemă care amenință vederea.

Migrena retiniană: cauze

Deși știința din spatele migrenei retiniene e încă necunoscută, se crede că această problemă apare din cauza vasospasmului. Vorbim despre îngustarea arterelor de sânge ce duc la ochi. Pe măsură ce presiunea asupra arterelor se reduce și vasele de sânge ajung la normal, simptomele se vor estompa singure.

Experții oculari consideră că migrenele regulate afectează vederea atunci când declanșează modificări ale vaselor retiniene. Deși nu știm ce cauzează o migrenă de retină în afară de vasospasm, suspectăm că următoarele activități vă pot crește șansele de a obține una:

 • fumatul;
 • deshidratarea;
 • hipertensiunea;
 • glicemia ridicată;
 • antrenamentele intense;
 • administrarea de pilule contraceptive;
 • temperaturile ridicate.

Migrenele retiniene pot apărea și din cauza privirii fixate în ecrane timp de ore întregi. Unii experți consideră că expunerea la lumina albastră are efecte tragice asupra retinei. Deci, dacă aveți deja migrene, utilizați ochelari de protecție pentru a evita simptomele vizuale. Până și conducerea pe distanțe lungi ar putea duce la o migrenă de retină.

Cum se diagnostichează migrena retiniană?

Dacă aveți simptomele migrenei retiniene și doriți să știți dacă aveți această problemă, faceți un mic test. Închideți ochiul în care simțiți tulburări de vedere și priviți în jur cu celălalt ochi. Dacă lucrurile par clare, atunci cel mai probabil aveți o migrenă de retină. Mai ales dacă simptomele sunt urmate de o durere de cap.

Cu toate acestea, aveți nevoie de un test de diagnostic pentru a vă solidifica îndoielile. Deci, probabil că este mai bine să consultați un specialist despre simptome. Medicul vă va pune întrebări cu privire la istoricul medical personal și al familiei și va efectua un examen.

Unii oameni sunt mai susceptibili la migrenă retiniană, inclusiv:

 1. persoanele între 20 și 30 de ani, în special femeile;
 2. persoanele cu orice alt tip de migrenă;
 3. cei cu antecedente familiale de migrenă;
 4. pacienții cu lupus, boală cu celule falciforme sau ateroscleroză.

Metode de tratament

Medicamentele sau metoda de tratament prescrisă de medicul specialist depinde de vârsta pacientului sau de frecvența episoadelor de migrenă. Cu toate acestea, dacă rareori ai crize de tulburări vizuale, atunci vi se pot prescrie medicamente utilizate pentru tratarea migrenelor obișnuite.

Aceste medicamente includ:

 • AINS (antiinflamatoare nesteroidiene), cum ar fi ibuprofenul sau aspirina, pentru a ameliora durerea și inflamația;
 • medicamente antidepresive, cum ar fi amitriptilina;
 • beta-blocante, cum ar fi propranololul;
 • medicamente anti greață pentru a controla greața și vărsăturile.

Nu există o metodă specifică pentru tratarea unei migrene de retină. Medicul specialist vă va întreba despre factorii de declanșare individuali și vă va prescrie medicamente care să abordeze acești factori declanșatori.

Indiferent dacă migrena retiniană este însoțită de o durere de cap sau nu, trebuie să consultați un optician. Acesta vă va recomanda lentile speciale pentru nevoile dvs. de vedere.

Anumiți factori declanșatori, cum ar fi expunerea la lumina albastră și luminile dure de mediu ar putea duce la o migrenă retiniană. Aveți filtre contra luminii albastre sau anti-orbire pe lentilele de la ochelari de vedere? Dacă răspunsul este afirmativ, această abordare vă poate scuti de acele atacuri scurte și oribile.

Cum se trăiește cu migrena de retină?

Dacă sunteți o persoană care trăiește cu această problemă, punctul de concentrare ar trebui să fie prevenirea episoadelor de migrenă cu medicamente specifice.

Asigurați-vă că acordați atenție activităților pe care le făceați chiar înainte de a avea o migrenă de retină. Acest lucru vă va ajuta să urmăriți declanșatoarele individuale, astfel încât să le puteți evita și să vă salvați de dureri îngrozitoare.

De exemplu, dacă ți-ai dat seama că această problemă apare în zilele în care fumezi, încearcă să renunți la fumat. De asemenea, dăunează sănătății ochilor, deoarece specialiștii consideră că cei ce fumează prezintă un risc mai mare de a dezvolta cataractă decât cei care nu fumează.

E foarte puțin probabil ca o migrenă de retină să vă afecteze acuitatea vizuală. Cu toate acestea, examenele oculare regulate sunt o modalitate de a vă asigura că vederea este în regulă. Puteți face un examen ocular efectuând o programare online pe medicaloptic.ro.

Sunteți în căutarea unor servicii SEO pentru afacerea dvs.? Aveți nevoie de activități de web design și optimizare SEO? Intrați în contact cu noi char astăzi! Un membru al echipei va lua legătura cu dvs. în cel mai scurt timp.